Fler åtgärder behövs för att nå nollvision för självmord

Det behövs en förnyad politisk offensiv, men också att vi alla tar ansvar för att vi ska komma närmare nollvisionen för självmord, skriver bland andra Cecilia Magnusson, verksamhetschef på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, på Svenska Dagbladet Brännpunkt.

Varje år tar 1500 människor livet av sig i Sverige. Det gör självmord till ett av de största folkhälsoproblemen och bakom statistiken döljer sig mycket onödigt lidande, skriver Niklas Ekdal, Carl von Essen och Cecilia Magnusson på SvD Debatt den 13 oktober.

För åtta år sedan antog riksdagen en nollvision för självmord och även om suicidtalet minskat är det hög tid att sätta in ytterligare åtgärder mot självmord och självmordsförsök. Bland annat handlar det om psykiatri, forskning, prevention och nogrannare analys av varje självmord. Men det är inte bara politiken som kan motverka självmord, frivilliga insatser, skolan, massmedia och enskilda medmänniskor är viktiga för att bryta mönster kring självmord.

Artikelförfattarna föreslår en rad förebyggande åtgärder, bland annat efterfrågar de en mänskligare och tillgängligare psykiatri, mer stöd till utsatta grupper, utbildningsinsatser, mer forskning samt en modernare medierapportering.

Det viktigaste steget, skriver artikelförfattarna, är dock att tala öppet om självmord, utan mystifiering, att vi vågar fråga. 

Publicerad 2016-10-13