"När samma personer besvarar samma enkät flera gånger kan vi förstå hur problemet med smärta förändras över tid och vad som orsakar smärtan"
Mihretab Gebreslassie, handläggare på CES och projektledare för undersökningen om smärta.
CES utvecklar och upprätthåller flera folkhälsodatabaser. Ett av de nyaste tillskotten fördjupar kunskapen om smärta. Under året har CES också inlett samarbete med Länsstyrelsen Stockholm som ger Folkhälsokollen nya data i den publika databasen.
Under 2023 inledde CES en kartläggning av smärtan hos befolkningen i Stockholms län. 10 000 slumpvist utvalda stockholmare ombads delta genom att besvara en enkät om smärta.
Ett år senare, hösten 2024, genomförde CES en uppföljning av undersökningen. Alla som svarade på enkäten året innan fick en inbjudan om att göra det igen. Det rörde sig om cirka 3 000 personer.
– När samma personer besvarar samma enkät flera gånger kan vi förstå hur problemet med smärta förändras över tid och vad som orsakar smärtan, säger Mihretab Gebreslassie, handläggare på CES och projektledare för undersökningen om smärta.
"När samma personer besvarar samma enkät flera gånger kan vi förstå hur problemet med smärta förändras över tid och vad som orsakar smärtan"
Mihretab Gebreslassie, handläggare på CES och projektledare för undersökningen om smärta.
Inbjudan skickades ut till fysiska brevlådor eller digitalt till de med en digital brevlåda, såsom Kivra eller Min myndighetspost. Den som valde att delta igen fick alltså besvara i princip samma enkät som senast, även den här gången i Hälsometern – Region Stockholms app för datainsamling.
Den kunskap som samlades in kan bland annat användas för att planera, prioritera och förbättra vården i Region Stockholm. Dessutom sträcker sig behovet av data om smärta utanför Sveriges gränser.
– Vi är otroligt tacksamma till alla som valt att delta – både i den första och den andra undersökningen. Det möjliggör för oss att fördjupa kunskapen om smärta som är ett av våra största folkhälsoproblem, säger Mihretab Gebreslassie.
I början av 2024 inledde enheten för hälsoläge och vårdbehov ett projekt om att utöka Folkhälsokollen med data om ungas hälsa.
– Det har länge varit angeläget och efterfrågat att vi tillgängliggör data över unga personers hälsa och levnadsvanor på Folkhälsokollen, säger Vicky Bartelink, biträdande chef vid enheten och projektledare för Folkhälsokollen.
Inledningsvis bestod arbetet i att identifiera hälsoindikatorer till Folkhälsokollen och samla offentlig data från Stockholmsenkäten som är tillgänglig, som besvaras av ungdomar i Stockholms län.
"Det har länge varit angeläget och efterfrågat att vi tillgängliggör data över unga personers hälsa och levnadsvanor på Folkhälsokollen"
Vicky Bartelink, biträdande chef vid enheten för hälsoläge och vårdbehov och projektledare för Folkhälsokollen.
Med den samlade datan kunde man i mars lansera ett nytt folkhälsoområde (Ungas hälsa) på Folkhälsokollen och fyra nya indikatorer:
Om Stockholmsenkäten
Stockholmsenkäten undersöker ungdomars levnadsvanor, hälsa och livsvillkor. Vartannat år besvaras enkäten av ungdomar i årskurs nio och år två på gymnasiet. De får svara på frågor om droger och spel om pengar, kriminalitet och utsatthet för brott, psykisk hälsa samt skola, fritid och föräldrar.
Undersökningen genomförs av Stockholms stad och Länsstyrelsen och besvaras av ungdomar i kommuner i hela länet. År 2024 deltog 25 av 26 kommuner.
Utvecklingen av området ungas hälsa fortsatte i ett samarbete med Länsstyrelsen och Stockholm stad. Samarbetet syftar till att utveckla Folkhälsokollen med fler indikatorer från Stockholmsenkäten, och CES bidrar i sin tur med expertkunskap om enkätstudier.
– Stockholms stad kontaktade oss för att de tycker att Folkhälsokollen är ett så bra verktyg för att visualisera data, och ville vara med och bidra för att förbättra vårt nya folkhälsoområde om ungas hälsa, säger Vicky Bartelink.
Data från Stockholmsenkäten är redan offentlig, men genom Folkhälsokollen kan den bli mer lättillgänglig, förklarar Vicky Bartelink.
– Förutom möjligheten att visualisera och jämföra data, gör Folkhälsokollen det lättare för personer som jobbar med folkhälsa genom att samla relevant data på en och samma plats.
Om Folkhälsokollen
Folkhälsokollen är ett webbverktyg som drivs av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) inom Region Stockholm. I verktyget samlas aktuell hälsodata för att ge en överblick över folkhälsan i Stockholms län. Där finns data om hur livsvillkor, levnadsvanor och hälsa är fördelade och utvecklas över tid i länets kommuner och stadsdelar.
Under 2023 och 2024 genomförde CES en enkätundersökning smärta.
Webbverktyget som ger dig en snabb och enkel överblick över hälsan i Stockholms kommuner och stadsdelar.