"Män borde screenas för hypertoni i högre utsträckning än vad som sker idag."
Boel Brynedal, handläggare vid ces enhet för hälsoläge och vårdbehov.
CES analyserar och rapporterar kontinuerligt om sjukdomsbörda, hälsoläge och vårdbehov i Stockholms län. Vi utvärderar också folkhälsoinsatser i vården och andra delar av samhället. Ofta sammanställs kunskapen i rapporter.
Högt blodtryck är ett av de största folkhälsoproblemen i Stockholms län och beräknas orsaka nästan 18 procent av alla dödsfall. Därför kartlägger CES hur primärvården hanterar den stora gruppen i befolkningen som riskerar eller har högt blodtryck.
Boel Brynedal, projektledare på CES, både forskar och skriver rapporter på temat.
– Högt blodtryck är ett folkhälsoproblem där primärvården har ett stort uppdrag, och där stora förbättringar i vården också gett stora folkhälsovinster. Men det finns fortfarande två stora problem. Det ena är att en stor andel av de som har högt blodtryck inte upptäckts av vården och därför inte erbjuds behandling. Det andra stora problemet är att många av dem med behandling inte når målblodtryck.
Under 2024 tog CES fram en rapport om screeningarbetet på vårdcentraler i Region Stockholm. Rapporten visar att blodtrycket kontrolleras på cirka 30 procent av alla vuxna utan hypertonidiagnos som besöker en vårdcentral under ett år. Men fler i riskgrupp skulle behöva bli screenade.
– Det sker ett omfattande screeningarbete på vårdcentraler i Region Stockholm och det är vanligare att få sitt blodtryck mätt om man tillhör en riskgrupp. Men det betyder inte att alla som tillhör en riskgrupp får sitt blodtryck kontrollerat. Efter fem år har nära 40 procent av dem som tillhör en riskgrupp inte blivit screenade, säger Boel Brynedal.
Bland personer över 50 år beräknas tre av tio ha högt blodtryck (hypertoni) och risken fortsätter att öka med åldern. Den som har ohälsosamma levnadsvanor, är överviktig eller har någon annan kardiometabol sjukdom tillhör också riskgrupp.
"Män borde screenas för hypertoni i högre utsträckning än vad som sker idag."
Boel Brynedal, handläggare vid ces enhet för hälsoläge och vårdbehov.
Högt blodtryck är en betydande riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och kronisk njursjukdom. Tidig upptäckt genom screening är avgörande för att kunna starta behandling och förebygga sjukdom.
Sannolikheten att bli screenad ökar med antalet besök på vårdcentralen. Screening sker också oftare bland äldre, personer födda utanför Norden och de med tidigare kardiometabola sjukdomar. Trots att män har en högre risk för hypertoni än kvinnor, screenas kvinnor i högre utsträckning.
– Män borde screenas för hypertoni i högre utsträckning än vad som sker idag, säger Boel Brynedal.
Med en åldrande befolkning och ökad förekomst av högt blodtryck, kommer behovet av resurser för att effektivt förebygga kardiometabola sjukdomar att öka. Tidig upptäckt och behandling av hypertoni är därför avgörande för att minska risken för allvarliga hälsoproblem och förbättra folkhälsan i Stockholms län.
I en kommande rapport kommer CES undersöka omfattning och ojämlikheter i behandling av personer med högt blodtryck.
– Vården kan se olika ut till exempel när det gäller hur stor andel som kommer på regelbundna återbesök eller vilken metod som används för blodtrycksmätning, för att nämna två exempel. Det är viktigt att känna till nuläget för att primärvården ska kunna fatta beslut om hur man vill arbeta framåt, säger Boel Brynedal.
Under 2025 förväntas den nationella kunskapsstyrningen publicera ett vårdförlopp för hypertoni som sedan ska implementeras i landets regioner.
Primärvården i Stockholm har sedan december 2021 ett utökat uppdrag att tillhandahålla vård till barn och unga mellan 6 och 17 år med lindrig till måttlig psykisk ohälsa. Yngre barn (0–5 år) erbjuds vård via Malinamottagningar sedan september 2022. CES fick uppdraget att följa upp och utvärdera strukturförändringen i två rapporter.
Den första rapporten visar att 15 816 barn och unga hade kontakt med mottagningar som utför det utökade uppdraget inom primärvården och Malinamottagningar under 2023. Det motsvarar tre procent av alla barn i åldrarna 0–17 år i länet.