- Om oss
- Årsrapporter
- Befintlig sida: Sluta-röka-linjen satsar för att nå fler
8 Sluta-röka-linjen satsar för att nå fler
Sluta-röka-linjen är en nationell stödlinje för personer som funderar på att sluta med tobak eller nikotin. Även närstående och personer som möter tobak- och nikotinanvändare i sitt arbete kan kontakta Sluta-röka-linjen. Under 2024 har flera satsningar syftat till att nå ut till fler.
Verksamheten drivs vid CES, med stöd från Folkhälsomyndigheten.
Populärt webbinarium om stöd till vårdgivare
Även yrkesverksamma kan vända sig till Sluta-röka-linjen för kostnadsfri handledning eller beställning av informationsmaterial. Dessutom tar Sluta-röka-linjen emot patienter som har remitterats via vården.
För att sprida kunskap om just detta har Sluta-röka-linjen under året hållit lunchwebbinariet ”Sluta-röka-linjens stöd till vårdgivare”. Målgruppen är personer som i sitt arbete möter personer som använder tobaks- eller nikotinprodukter.
Utöver kännedom om linjens stöd till yrkesverksamma, gav webbinariet också kunskap om användningen av tobak och nikotin i Sverige i dag och de utmaningar man fortfarande står inför trots den positiva trenden med minskade rökning.
– Den som arbetar i vården, eller inom elevhälsan, kan göra stor skillnad – och tillsammans kan vi göra ännu mer. Vi vill synliggöra oss själva som en kostnadsfri och lättillgänglig tillgång i det tobakspreventiva arbetet, säger Joanna Stjernschantz Forsberg, överläkare och chef vid Sluta-för-linjen.
"Den som arbetar i vården, eller inom elevhälsan, kan göra stor skillnad – och tillsammans kan vi göra ännu mer. Vi vill synliggöra oss själva som en kostnadsfri och lättillgänglig tillgång i det tobakspreventiva arbetet"
Joanna Stjernschantz Forsberg, överläkare och chef för Sluta-röka-linjen
En utmaning att nå målgruppen
Lunchwebbinariet hölls två gånger under året: en gång på våren och en gång på hösten.
För att tackla utmaningen att nå ut till en så omfattande målgrupp, tog Sluta-röka-linjen personlig kontakt med kommunikatörer vid Sveriges olika regioner. Med deras hjälp kunde man förmedla kännedom om webbinariet på flera lokala intranät. Det tillvägagångssättet gav resultat och höstens webbinarium hade runt 200 deltagare.
Planen är att fortsätta hålla webbinariet återkommande en gång per termin.
– Det är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att sprida kännedom om en del av vår verksamhet som kanske inte alla känner till, säger Joanna Stjernschantz Forsberg.
Kampanjer fick stor spridning i sociala medier
Sluta-röka-linjen gick ut med en kampanj i sociala medier både under våren och hösten 2024. Syftet var att öka kännedomen om Sluta-röka-linjen bland unga vuxna och bland dem som använder nya tobaks- och nikotinprodukter. Det är till stora delar samma målgrupp.
Under våren syntes Sluta-röka-linjen bland annat med ett filter i Snapchat.
– Det var riktigt populärt. Ungefär 300 000 användare tog del av filtret under kampanjen och det gjordes nästan 100 000 delningar vidare till Snapchat-vänner. Vi glada att användarna gillade filtret och tror att det ökade kännedomen om Sluta-röka-linjen, säger Charlotta Kjellberg, chef vid CES enhet för kommunikation.
Tiktok-kampanj om snus och vejp
Under hösten provade linjen att synas med en kampanj på Tiktok. De filmerna tog sikte på användningen av snus och vejp.
Kampanjen syntes för över två miljoner konton och i snitt nåddes mottagarna av kampanjen åtta gånger.
– Att nås av kampanjen flera gånger var viktigt eftersom vi vill att även unga vuxna ska känna till Sluta-röka-linjen. Vi har tidigare synts mycket i medier där medelåldern i dag är hög bland läsare och tittare. På Tiktok når vi en annan publik, säger Charlotta Kjellberg.
Kampanjen syntes också på Facebook och Instagram, för att nå även äldre målgrupper och rökare.
– Det är viktigt att vi inte glömmer bort dem som röker, nu när allt färre gör det. Många som röker i dag har det tufft i livet på olika sätt. Rökningen är inte jämlik. Vi finns här för alla som vill sluta med tobak, säger Joanna Stjernschantz Forsberg.
Hjälp att sluta röka – på lätt svenska
En av Sluta-röka-linjens mest populära produkter är broschyren ”Sluta röka – för dig som vill bli rökfri”. Den innehåller information om förberedelser, läkemedel, hälsoaspekter och återfallsprevention vid ett rökstopp.
För att tillgängliggöra innehållet i broschyren och nå en bredare målgrupp har man under året tagit fram en version av broschyren på lätt svenska.
– Vi vet till exempel att en stor del av de som röker i dag är personer födda utanför Sverige. Därför känns det här som en viktig produkt att erbjuda våra klienter, säger Joanna Stjernschantz Forsberg, chef för Sluta-röka-linjen och sektionen för hälsofrämjande levnadsvanor.
Broschyren riktar sig inte bara till personer som inte behärskar det svenska språket fullt ut. Den är även till för personer med inlärningssvårigheter, intellektuell funktionsnedsättning, dyslektiker samt ovana läsare.
Broschyren på lätt svenska är framtagen i samarbete med enheten för kommunikation på CES och är en omarbetning av den längre versionen. Man har valt ut centrala budskap och gjort förenklingar av både språk och innehåll. Det innebär att man har skrivit korta meningar med enkla ord, använt korta rader, större text, punktlistor samt tydliga rubriker.
Vad kännetecknar lätt svenska?
Text som är skriven med mål att vara särskilt lätt att läsa för definierade målgrupper med lässvårigheter. Avsevärda förenklingar av både språk och innehåll. Bland annat korta meningar och enkla ord.
(källa: Institutet för språk och folkminnen)
Arbete pågår...
Under året har Sluta-röka-linjen påbörjat ett arbete med att utveckla sin webbplats – både visuellt och innehållsmässigt. Den uppmärksamme kan se att webbplatsen har en ny startsida och i menyn finns numera utökad information om tobak, nikotin och nya produkter på marknaden. Arbetet med att förbättra och förnya slutarokalinjen.se fortsätter under 2025.
Expertstöd till ny sluta röka-app
På CES pågår ett forskningsprojekt i samarbete med KI som syftar till att ta fram och utvärdera en app som kan användas som stöd för att sluta röka. Projektet finansieras av Forte (Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd) och Sluta-röka-linjen har bidragit till utvecklingen.
Färre lyckas sluta röka i socioekonomiskt svaga grupper
Personer som röker i dag har ofta komplexa livssituationer som kan göra det svårt att sluta. Exempelvis röker tre gånger fler bland personer som är arbetslösa (15 procent) jämfört med personer som är yrkesarbetande (5 procent).
Forskning har visat att det inte är färre som försöker sluta i grupper med låg socioekonomi, men att det är färre som lyckas. Det kan bland annat bero på stress i livssituationen, fler som röker i omgivningen och mindre stöd.
Appen ska vara anpassad till sådana utmaningar.
Rökare fick berätta om försök att sluta
Inför utvecklingen genomfördes en intervjustudie med ett trettiotal deltagare som berättade om sin rökning och tidigare försök att sluta, samt tankar om vad som kan vara hjälpsamt som stöd. Baserat på resultaten och expertkunskap i tobaksavvänjning har projektet tagit fram en prototyp som ska testas av cirka 100 personer för att undersöka hur den tas emot.
– Vi har utvecklat en app som ska vara ett stöd anpassat till dagens rökare. Om den tas emot väl hoppas vi kunna utveckla den vidare och på sikt också undersöka effekten av den, säger Joanna Stjernschantz Forsberg, chef på sektionen för hälsofrämjande levnadsvanor på CES.
Appen innehåller bland annat information, tips och övningar inför och efter ett rökstopp, och ger möjlighet att skapa en plan och registrera hur det går. En unik funktion i appen är att det går att kontakta Sluta-röka-linjen genom den.
"Många rökare som kontaktar oss i dag har stort behov av stöd och en app som finns med personen hela tiden kan säkert underlätta för en del."
Annelie Johansson, driftsansvarig på Sluta-röka-linjen.
Sluta-röka-linjen har bidragit med expertkunskap
Sluta-röka-linjen har bidragit till utvecklingen av appen med sin expertkunskap i tobaksavvänjning och långa erfarenhet av samtal med personer som kämpar för att sluta röka.
– Många rökare som kontaktar oss i dag har stort behov av stöd och en app som finns med personen hela tiden kan säkert underlätta för en del, säger Annelie Johansson, driftsansvarig på Sluta-röka-linjen.
Forskningsprojektet ska vara klart 2025.
Året i siffror
Antal samtal till Sluta-röka-linjen 2024
Om eget tobaksbruk totalt: 5 072
På svenska: 3 666
På andra språk: 1 406
Om rökavvänjning: 3 912
Om snusavvänjning: 644
Om tobaksavvänjning: 496
Antal chattar: 690
Läs mer
Stöd till yrkesverksamma

Utbildningar och nätverk

Stöd för att sluta röka eller snusa
