7 Utbildning och information underlättar folkhälsoarbete

CES bedriver kunskapsspridning och fortbildning inom folkhälsoområdet till tjänstemän, politiker och vårdens medarbetare i Region Stockholm och till och andra samhällsaktörer i länet.

Ny utbildning i folkhälsa

CES har tidigare tagit fram en utbildning i folkhälsa för tjänstemän och politiker i Region Stockholm. Under 2024 kom turen till vårdens medarbetare. Nu finns webbutbildningen ”Folkhälsa för dig som jobbar i hälso- och sjukvården" på Lärtorget. 

Lär dig om hälsans bestämningsfaktorer 

Syftet med utbildningen är att stärka kunskaper om folkhälsa, hälsans bestämningsfaktorer och ojämlikheter i hälsa samt lyfta fram hälso- och sjukvårdens roll och uppdrag i vårt regionala folkhälsoarbete. 

– Kursen är tänkt att ge inspiration och tips på vad du och din verksamhet kan göra för att strukturerat förbättra det ni gör för folkhälsan. Det handlar mer om att vässa det som redan görs än att göra helt nya saker, säger Charlotta Kjellberg, projektledare för utbildningen.


"Kursen är tänkt att ge inspiration och tips på vad du och din verksamhet kan göra för att strukturerat förbättra det ni gör för folkhälsan. Det handlar mer om att vässa det som redan görs än att göra helt nya saker."

Charlotta Kjellberg, projektledare för utbildningen. 

Förankring av folkhälsopolicyn 

Region Stockholms folkhälsoarbete utgör en viktig roll i att främja invånarnas hälsa, minska sjukdomsbördan och motverka ojämlikhet inom vården. Utbildningen är ett led i förankringen av Region Stockholms folkhälsopolicy inom hälso- och sjukvårdens ansvar. 

Utbildningen är framtagen av CES tillsammans med Akademiskt primärvårdscentrum och Centrum för arbets- och miljömedicin på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen. 

Utbildningen tar cirka 40 minuter att genomföra och finns tillgänglig på Region Stockholms utbildningsportal Lärtorget. 

Föräldrabroschyren En bra början i ny version 

Broschyren En bra början vänder sig till föräldrar med små barn med syfte att ge en god och hälsosam start i livet. Broschyren publicerades första gången 2015. Under 2024 tog Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) fram ny version av version med uppdaterat innehåll och form. 

– En bra början har genom åren varit en av våra mest uppskattade broschyrer och har beställts och delats ut av flera BVC i Stockholms län och övriga landet. Vi är mycket glada över att lansera den nya versionen, säger Sara Raposo vid CES sektion för hälsofrämjande levnadsvanor. 

Broschyren vänder sig till föräldrar med barn i åldern noll till fem år från det att barnen börjar äta fast föda. Broschyren innehåller rekommendationer om mat och rörelse. Där finns även råd om bland annat tandhälsa, sömn och skärmtid. 

– Broschyren vill bidra till att barn får en bra start i livet. Många av de vanor vi får som små följer med upp i högre ålder och påverkar vår hälsa. Därför är det bra att tidigt hjälpa barn till goda vanor, säger Sara Raposo. 

imageovh6o.png

 

"Broschyren vill bidra till att barn får en bra start i livet. Många av de vanor vi får som små följer med upp i högre ålder och påverkar vår hälsa. Därför är det bra att tidigt hjälpa barn till goda vanor."

Sara Raposo, sektionen för hälsofrämjande levnadsvanor

Innehållet i broschyren är anpassat till de nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2023 och har granskats av experter på såväl Livsmedelsverket som inom barnhälsovården samt av hälsokommunikatörer på Transkulturellt centrum. 

– Vi hoppas att broschyren på ett enkelt och lustfyllt sätt ska hjälpa föräldrar att ge sina barn bra förutsättningar till hälsosamma vanor som kan ha positiv inverkan på deras hälsa både här och nu och senare i livet, säger Sara Raposo. 

Broschyren kan beställas utan kostnad för vårdverksamheter inom Region Stockholm. 

Stöd till anpassning av Rinkeby utökade hembesöksprogram

Under 2024 fick CES uppdraget att utveckla ett metodstöd för anpassning av Rinkeby utökade hembesöksprogram (RUTH) så att det kan anpassas till olika områdens specifika behov. 

Barn i socioekonomiskt utsatta områden har högre risk för sämre hälsa. Tidiga och förebyggande insatser kan minska dessa risker och bidra till en mer jämlik hälsa. För att förebygga detta utvecklade CES tillsammans med Karolinska Institutet RUTH, som testades i Rinkeby 2013 – 2015. 

Programmet är en förebyggande insats som ges i socioekonomiskt utsatta områden, där barnavårdcentralerna har ett visst CNI, Care Need Index. Programmet bygger på barnhälsovårdens basprogram med hembesök till förstagångsföräldrar, men innehåller fler hembesök som sker tillsammans med förebyggande socialtjänst. Programmet erbjuds förstagångsföräldrar och föräldrar som fått sitt första barn i Sverige. Eftersom programmet visade sig fungera bra, när det testades i Rinkeby, och mottogs positivt av både föräldrar och personal väcktes tanken om att sprida programmet till andra delar av Stockholms län. 

imageuf8e9.png

 

"Målet har varit att säkerställa att RUTH kan möta de specifika behoven i de olika geografiska områdena och bidra till en mer jämlik hälsa för barn och familjer i socioekonomiskt utsatta områden."

Mårten Åhström, handläggare vid enheten för implementering och utvärdering och projektledare för att utveckla metodstödet för RUTH.

Behovsinventering för fortsatt spridning

Under 2021 och 2022 genomförde Uppdrag psykisk hälsa en behovsinventering där områden som arbetat med programmet deltog i workshoppar, enkäter och intervjuer. Ett behov som identifierades var att stärka implementeringen och vidareutvecklingen av programmet för att säkerställa långsiktighet, kontinuitet och jämlik kvalitet. Verksamheterna önskade också att kunna anpassa programmet till lokala förutsättningar. Det framkom också att en del av stödmaterialet från Rinkeby inte fungerade lika bra i andra områden, det behövde anpassas efter lokala behov. 

Metodstöd stöttar verksamheter som arbetar med RUTH

CES enhet för implementering och utvärdering och enheten för psykisk hälsa fick därför uppdraget att ta fram ett metodstöd för att hjälpa verksamheter som använder RUTH att anpassa programmet. Under året har 21 verksamheter bjudits in att delta i utbildningssatsningen. CES har arbetat med att ge de deltagande verksamheterna kunskap och verktyg för att anpassa metoder och arbetssätt. Två pilotverksamheter utsågs för att testa metodstödet och det nya materialet.  

Efter pilottestet kunde utbildningsmaterialet justeras baserat på deras återkoppling. 

–  Vi är glada över att ha fått möjlighet att delta i arbetet. Målet har varit att säkerställa att RUTH kan möta de specifika behoven i de olika geografiska områdena och bidra till en mer jämlik hälsa för barn och familjer i socioekonomiskt utsatta områden, säger Mårten Åhström, handläggare vid CES och projektledare för att utveckla metodstödet för RUTH. 

Av de inbjudna deltog till sist ytterligare tolv verksamheter i det slutgiltiga metodstödet.  

Projektet med att ta fram ett metodstöd är avslutat, men enheten har fortsatt kontakt med några av verksamheterna som deltagit och håller dörren öppen för fler kontakter. Det finns även planer på att under hösten erbjuda metodstödet till de verksamheter som bjöds in men inte deltog under 2024.

Läs mer

Förstasidan En bra början upprepad tre gånger

Beställ en bra början

Vårdverksamheter inom Stockholms län kan kostnadsfritt beställa broschyren En bra början.

omslagsbild till kursen "Folkhälsa för dig som jobbar i hälso- och sjukvården"

Folkhälsa för dig som jobbar i hälso- och sjukvården

Kursen finns tillgänglig på Region Stockholms utbildningsportal Lärtorget. 

Hög ned rapporter/broschyrer

Hitta rapporter och informationsmaterial

På Folkhälsoguiden hittar du CES alla rapporter och informationsmaterial. Avänd sökord och filter för att hitta det du behöver. 

Utbildningar & nätverk

CES anordnar kurser workshoppar, nätverksträffar och seminarier inom folkhälsa.