Under 2024 fick CES uppdraget att utveckla ett metodstöd för anpassning av Rinkeby utökade hembesöksprogram (RUTH) så att det kan anpassas till olika områdens specifika behov.
Barn i socioekonomiskt utsatta områden har högre risk för sämre hälsa. Tidiga och förebyggande insatser kan minska dessa risker och bidra till en mer jämlik hälsa. För att förebygga detta utvecklade CES tillsammans med Karolinska Institutet RUTH, som testades i Rinkeby 2013 – 2015.
Programmet är en förebyggande insats som ges i socioekonomiskt utsatta områden, där barnavårdcentralerna har ett visst CNI, Care Need Index. Programmet bygger på barnhälsovårdens basprogram med hembesök till förstagångsföräldrar, men innehåller fler hembesök som sker tillsammans med förebyggande socialtjänst. Programmet erbjuds förstagångsföräldrar och föräldrar som fått sitt första barn i Sverige. Eftersom programmet visade sig fungera bra, när det testades i Rinkeby, och mottogs positivt av både föräldrar och personal väcktes tanken om att sprida programmet till andra delar av Stockholms län.
"Målet har varit att säkerställa att RUTH kan möta de specifika behoven i de olika geografiska områdena och bidra till en mer jämlik hälsa för barn och familjer i socioekonomiskt utsatta områden."
Mårten Åhström, handläggare vid enheten för implementering och utvärdering och projektledare för att utveckla metodstödet för RUTH.
Behovsinventering för fortsatt spridning
Under 2021 och 2022 genomförde Uppdrag psykisk hälsa en behovsinventering där områden som arbetat med programmet deltog i workshoppar, enkäter och intervjuer. Ett behov som identifierades var att stärka implementeringen och vidareutvecklingen av programmet för att säkerställa långsiktighet, kontinuitet och jämlik kvalitet. Verksamheterna önskade också att kunna anpassa programmet till lokala förutsättningar. Det framkom också att en del av stödmaterialet från Rinkeby inte fungerade lika bra i andra områden, det behövde anpassas efter lokala behov.
Metodstöd stöttar verksamheter som arbetar med RUTH
CES enhet för implementering och utvärdering och enheten för psykisk hälsa fick därför uppdraget att ta fram ett metodstöd för att hjälpa verksamheter som använder RUTH att anpassa programmet. Under året har 21 verksamheter bjudits in att delta i utbildningssatsningen. CES har arbetat med att ge de deltagande verksamheterna kunskap och verktyg för att anpassa metoder och arbetssätt. Två pilotverksamheter utsågs för att testa metodstödet och det nya materialet.
Efter pilottestet kunde utbildningsmaterialet justeras baserat på deras återkoppling.
– Vi är glada över att ha fått möjlighet att delta i arbetet. Målet har varit att säkerställa att RUTH kan möta de specifika behoven i de olika geografiska områdena och bidra till en mer jämlik hälsa för barn och familjer i socioekonomiskt utsatta områden, säger Mårten Åhström, handläggare vid CES och projektledare för att utveckla metodstödet för RUTH.
Av de inbjudna deltog till sist ytterligare tolv verksamheter i det slutgiltiga metodstödet.
Projektet med att ta fram ett metodstöd är avslutat, men enheten har fortsatt kontakt med några av verksamheterna som deltagit och håller dörren öppen för fler kontakter. Det finns även planer på att under hösten erbjuda metodstödet till de verksamheter som bjöds in men inte deltog under 2024.