1 Vår verksamhet

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin arbetar på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm. Vi tillhör Stockholms läns sjukvårdsområde.

Förord

Denna årsrapport är en samlad återrapportering för 2024 av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicins (CES) uppdrag från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm. 

Årsrapporten speglar bredden i CES folkhälsouppdrag, som spänner över epidemiologiska kartläggningar, utvärdering av insatser inom folkhälsa och utveckling av nya metoder till att driva webbplatser till stöd för yrkesverksamma inom folkhälsområdet och stödlinje för individer som vill sluta röka. 

I januari publicerade CES årets första rapport som tog upp den högaktuella frågan om utmönstring av lågvärdeinsatser inom primärvården, det vill säga insatser i vården som inte är till nytta för patienten. Frågan om lågvärdevård står i dag i fokus för den regionala kunskapsstyrningen. 

Under året har CES också medverkat i Hälso- och sjukvårdsförvaltningens vårdbehovsprojekt, och bidragit med bland annat epidemiologiska analyser och kunskap om befolkningshälsa för att skapa en mer heltäckande bild av nuvarande och framtida vårdbehov.   

Primärvården i Stockholm har sedan december 2021 ett utökat uppdrag att tillhandahålla vård till barn och unga med lindrig till måttlig psykisk ohälsa. Yngre barn (0–5 år) erbjuds vård via Malinamottagningar sedan september 2022. CES har under året följt upp och upp och utvärderat strukturförändringen. 

Att stödja kunskapsstyrningen är ett viktigt och växande uppdrag för CES som hittills främst ger expert- och analysstöd till RPO levnadsvanor, RPO kvinnosjukdomar och förlossning, RPO barn och unga och RPO psykisk hälsa. Flera av CES medarbetare återfinns också bland ledamöter i RPO:er och RAG:ar. 

CES har bland annat bistått RPO Kvinnosjukdomar och förlossning med analyser av bland annat klimakterievård och endometriosvård. I december bjöd CES även in till ett öppet seminarium om flickors och kvinnors hälsa. 

Vår produktion i sin helhet omfattar mycket mer än detta. Den hittar du på Folkhälsoguiden (www.folkhalsoguiden.se). Trevlig läsning! 

Till sist vill vi på CES tacka våra uppdragsgivare och många samarbetspartners för det utvecklande och produktiva arbetsåret 2024. För god och jämlik hälsa i Stockholms län. 

Uppdrag

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) bidrar till en god och jämlik hälsa för befolkningen i Stockholms län genom kunskapsutveckling och kunskapsspridning. Vi bedriver folkhälsovetenskaplig forskning och utbildning samt strategiskt folkhälsoarbete.  

I detta ingår att vi producerar högkvalitativa analyser och policyrekommendationer om hälsoläget i Stockholms län, om orsaker till sjukdom och ohälsa och om hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser. Vi ger också stöd till effektiv resursanvändning och tillämpning av evidensbaserade metoder i vården och andra välfärdsverksamheter.  

I Region Stockholms folkhälsopolicy framgår att alla verksamheter ska ”identifiera behov, utveckla ordinarie processer och vidta åtgärder i strävan att uppnå god hälsa och minskade hälsoklyftor i befolkningen”. CES stöttar verksamheterna genom att bidra med kunskapsunderlag, analys och implementeringsstöd. Forskning genomsyrar allt vårt arbete. I policyn framgår också att ”Region Stockholm är en samlande kraft i länets folkhälsoarbete”, och här har CES en viktig roll. 

Huvuduppgifter för Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin 

  • Kartläggning och analys av hälsoläge, behovsanalys och hälsans bestämningsfaktorer.  
  • Metodutveckling, identifiering, utveckling och anpassning av metoder för hälsofrämjande och förebyggande arbete.  
  • Utvärdering av riktade hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser, policyförändringar, vårdprogram och riktlinjer.  
  • Stöd till implementering av policyer, riktlinjer och program inom folkhälsoområdet.  
  • Expertstöd till den politiska ledningen och tjänstemannaorganisationen inom Region Stockholm på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.  
  • Systematisk kunskapsspridning.  

CES enheter

  • Enheten för verksamhetsstöd och utveckling 
  • Enheten för kommunikation 
  • Sektionen för hälsofrämjande levnadsvanor 
  • Enheten för hälsoläge och vårdbehov 
  • Enheten för implementering och utvärdering 
  • Enheten för psykisk hälsa 
  • Enheten för SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter)