- Om oss
- Årsrapporter
- Befintlig sida: Webbplatser stöttar hälsofrämjande arbet...
3 Webbplatser stöttar hälsofrämjande arbete
CES driver flera webbplatser för yrkesverksamma som kan förbättra folkhälsan i länet. Två av dem finns till för skolan. Elevhälsoportalen ger stöd till hälsofrämjande arbete inom förskola och skola och SkolmatSverige hjälper kostchefer och måltidspersonal att utveckla skolmåltidens kvalitet ur ett helhetsperspektiv.
Skolinsats för stärkt kroppsuppfattning
Under senvintern 2024 lanserade Elevhälsoportalen ett material om ätstörningar. Materialet innehåller den senaste forskningen inom ätstörningsområdet och ett kunskapsstöd för skolor att införa en insats som kan stärka elevers självbild och kroppsuppfattning.
Syftet med sammanställningen och insatsen är att stärka skolornas arbete med att främja elevers hälsa och välbefinnande.
"Genom att belysa hur skolan kan arbeta förebyggande mot ätstörningar vill Elevhälsoportalen stötta skolan i det hälsofrämjande arbetet och göra det möjligt att se tidiga varningstecken."
Nadja Grees, handläggare vid sektionen för hälsofrämjande levnadsvanor och projektledare för Elevhälsoportalen.
– Genom att belysa hur skolan kan arbeta förebyggande mot ätstörningar vill Elevhälsoportalen stötta skolan i det hälsofrämjande arbetet och göra det möjligt att se tidiga varningstecken, säger Nadja Grees, projektledare för Elevhälsoportalen.
Ätstörningar, som exempelvis anorexia nervosa, bulimia nervosa och hetsätningsstörning, är komplexa sjukdomar med påtagliga konsekvenser och påverkar personens relation till bland annat mat, näring och kroppen.
Fakta om ätstörningar
Ätstörningar är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser som yttrar sig på olika sätt. Gemensamt är att den drabbade har ett problematiskt förhållande till mat och näringsintag och ofta också till sin kropp eller vikt.
Till de mest omtalade ätstörningarna hör anorexia nervosa, bulimia nervosa och hetsätningsstörning. Men det finns även andra ätstörningar, exempelvis ARFID (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder, det vill säga undvikande-restriktiv ätstörning, utan rädsla för viktuppgång), som kan orsaka stort lidande.
Åtgärder för att främja hälsa och förebygga ätstörningar
Insatsen som hör till materialet handlar om att indirekt förebygga ätstörningar genom att skolpersonal tillsammans med eleverna diskuterar normer och attityder om kropp och utseende. Normer och attityder förmedlas ofta via medier, och mediamedvetenhet ingår i insatsen. Tanken är att stärka elevernas självbild och kroppsuppfattning, vilket kan minska risken att utveckla en ätstörning.
Insatsen inkluderar även andra viktiga aktiviteter som bland annat handlar om att utbilda skolpersonal om ätstörningar och tidiga varningssignaler, att främja hälsosamma levnadsvanor och psykisk hälsa bland eleverna samt att ha en positiv och accepterande inställning till olikheter och motverka mobbning i skolan.
Om Elevhälsoportalen
Elevhälsoportalen är en webbplats och ett verktyg som kostnadsfritt stödjer skolor och förskolor att kartlägga och genomföra hälsofrämjande och förebyggande insatser i skol- och förskolemiljön. Den är till för alla skolor och förskolor som vill stärka sitt hälsofrämjande arbete.
En frisk skolstart lär skolbarn och föräldrar om hälsa
En frisk skolstart är ett familjestödsprogram som främjar hälsosamma matvanor och rörelsevanor bland elever i lågstadiet. Under 2024 fick CES uppdraget att sprida och stödja en implementering av programmet i Stockholms läns skolor.
Under läsåret 2024/25 erbjuder Elevhälsoportalen programmet En frisk skolstart kostnadsfritt till ett begränsat antal skolor i Stockholms län. 25 kommunala skolor i Södertälje och Nynäshamn antog erbjudandet om att delta i programmet under läsåret.
Genomförs i förskoleklass eller årskurs 1
En frisk skolstart är ett strukturerat arbetssätt med material för elever, föräldrar, lärare och skolsköterskor. Programmet är utvecklat och utvärderat av forskare vid Karolinska Institutet. Det genomförs i förskoleklass eller årskurs 1 och fokuserar på att skapa förutsättningar för goda levnadsvanor.
De skolor som deltagit under höstterminen har fått implementeringsstöd från CES, skriftligt material och skolsköterskorna har fått utbildning i motiverande samtal, anpassat till programmet.