Nätverk för hälsa

Nätverk för hälsa vänder sig till personer som arbetar hälsofrämjande och förebyggande inom verksamheter på kommun- eller regionnivå i Stockholms län.

Målgrupp

Målgruppen för Nätverk för hälsa är personer som arbetar förebyggande eller hälsofrämjande på en operativ befattning i Stockholms län. Det betyder att nätverket är öppet för anställda inom Region Stockholm eller kommuner eller civilsamhället i länet. Det kan till exempel vara kommunala folkhälsostrateger, samordnare för psykisk hälsa, preventionssamordnare eller hälsoplanerare.

Inom nätverket presenterar, CES i samverkan med andra FoUU-verksamheter, data och statistik från till exempel Folkhälsokollen (folkhalsokollen.se) om hur livsvillkor, levnadsvanor och hälsa fördelar sig och utvecklas över tid i Stockholms län. Därför är nätverkets målgrupp även personer som arbetar med sammanställning av data, uppföljning och utveckling inom Region Stockholm.

Nätverk för hälsa bjuder även ofta in externa aktörer som verkar inom fokusområdet och syftar därigenom till att bredda förutsättningarna för målgruppen att få kännedom om, och kontakt med, relevanta aktörer. Vi lyfter också forskning, kunskapssammanställningar och lokala exempel kopplat till Regionala utvecklingsplanen och Region Stockholms Folkhälsopolicy om jämlik och förbättrad folkhälsa.

Syfte

Nätverk för hälsa avser att skapa informations- och erfarenhetsutbyte, samordning på lokal nivå och vid behov gemensamt utvecklingsarbete kring sakfrågor eller aktiviteter. Det kan handla om till exempel samordning vid förebyggande och hälsofrämjande insatser, deltagande i utveckling av preventiva eller hälsofrämjande metoder och strategier.

Träffar och innehåll

Nätverk för hälsa träffas vå till fyra gånger per år om cirka två till tre timmar per tillfälle.

Varje träff utgår från ett tema kopplat till den regionala utvecklingsplanen för Storstockholm, Region Stockholms Folkhälsopolicy eller andra styrande dokument.

Träffarna innehåller dels en teoretisk presentation, dels praktiska exempel från någon av länets kommuner eller stadsdelars arbete med det temat. Träffen består också av erfarenhetsutbyte och diskussioner om det praktiska arbetet på lokal nivå utifrån det tema som presenteras.

Läs den regionala utvecklingsplanen för Storstockholm (regionstockholm.se)

Läs Region Stockholms Folkhälsopolicy (pdf)

Deltagande

Det finns inget krav om att delta på ett visst antal träffar, utan du anmäler dig till träffar med innehåll av intresse. Ingår du i nätverket får du information om innehåll via inbjudan per e-post. 

Gå med i nätverket!

Passar du in i målgruppen och vill gå med i Nätverk för hälsa? Eller söker du mer information? Mejla till Lene Lindberg, ansvarig för nätverket, på lene.lindberg@regionstockhom.se

Övrigt

Nätverket administreras av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) och hette tidigare Nätverket för kommunala folkhälsostrateger, men har från 1 januari 2019 bytt namn med anledning av att målgruppen breddats.

Till personer utanför målgruppen delar vi gärna rapporter och material från våra träffar. Men vi kan inte erbjuda en plats i nätverket.

Ansvarig

Lene Lindberg, psykolog vid enheten för psykisk hälsa på CES.

E-post: lene.lindberg@regionstockhom.se