En av CES rapporter under 2023 ger en övergripande bild av nyföddas och gravidas hälsa kopplad till födelseland och inkomst.
Rapporten visar att gravidas och nyföddas hälsa i Stockholms län är god i ett internationellt perspektiv. Samtidigt visar den tydliga hälsoskillnader mellan olika sociodemografiska grupper och att vissa trender går åt fel håll. Det gäller exempelvis oförklarade skillnader i hälsa mellan gravida från olika födelseländer och deras barn. Dessutom har en allt större andel gravida övervikt eller obesitas, vilket innebär risker för både modern och barnet.
– En god och jämlik sexuell och reproduktiv hälsa är avgörande för folkhälsan. Vår rapport visar dock på skillnader i gravidas och nyföddas hälsa mellan sociodemografiska grupper, säger Cecilia Magnusson, överläkare på CES enhet för SRHR och en av rapportens författare.
Insatser når färre med sämre socioekonomi
De flesta gravida i Stockholms län tar del av mödrahälsovårdens insatser under graviditeten och deltar i föräldrastödsprogram, visar rapporten. Men insatserna når inte i lika hög grad utlandsfödda och gravida med sämre socioekonomiska förutsättningar. Dessa grupper har också i genomsnitt fler graviditetskomplikationer.
Att gravida kommer till mödrahälsovården är en förutsättning för att upptäcka och behandla graviditetskomplikationer. I Stockholms län kommer hela 95 procent av gravida på minst hälften av de rekommenderade nio besöken.
– Men vi ser mönster i vilka som kommer på färre besök. Det är vanligare att gravida födda utanför Europa kommer på färre än hälften av kontrollerna. Det är också vanligare att kvinnorna med de allra lägsta familjeinkomsterna uteblir, säger Cecilia Magnusson.
Rapporten visar att rökning hos gravida har minskat över tid i alla grupper, medan övervikt och obesitas ökar, vilket följer utvecklingen i samhället i stort. År 2020 var 25 procent av de gravida överviktiga, och 12 procent hade obesitas. Obesitas var nästan fyra gånger vanligare hos kvinnor med enbart förgymnasial utbildning jämfört med dem med eftergymnasial utbildning. Obesitas var också vanligare hos gravida födda i Afrika söder om Sahara, Latinamerika samt i Mellanöstern och Nordafrika.
"En god och jämlik sexuell och reproduktiv hälsa är avgörande för folkhälsan. Vår rapport visar dock på skillnader i gravidas och nyföddas hälsa mellan sociodemografiska grupper."
Cecilia Magnusson, överläkare på CES enhet för SRHR och en av författarna tillrapporten om gravidas hälsa.
Fler får vård för psykisk ohälsa och graviditetsdiabetes
Trenden går även mot att fler gravida får vård för psykisk ohälsa och för graviditetsdiabetes.
– Det är inte säkert att det bara beror på en ökad ohälsa. Mödravården har infört nya rutiner för att upptäcka både depression och graviditetsdiabetes och det påverkar så klart hur många som hittas och behandlas, säger Cecilia Magnusson.
Rapporten pekar samtidigt ut tänkbara utvecklingsområden, till exempel hur mödrahälsovården kan nå fler gravida med riktade insatser, orsaker till de demografiska skillnaderna i gravidas och nyföddas hälsa samt möjligheter att förebygga dessa skillnader.