- Om oss
- Årsrapporter
- Årsrapport 2023
- Befintlig sida: Vår verksamhet
1 Vår verksamhet
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin arbetar på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm. Vi tillhör Stockholms läns sjukvårdsområde.
Förord
Denna årsrapport är en samlad återrapportering för 2023 av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicins (CES) uppdrag från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.
CES lanserade Folkhälsorapport 2023 i mars månad med ett stort seminarium i Landstingssalen, där politiker, hälso- och sjukvårdsdirektör, kunskapsstyrning och primärvård diskuterade hälsoläget i Stockholms län. Folkhälsorapporten beskriver de största folksjukdomarna, riskfaktorerna och våra levnadsvanor i länet.
CES använder fler datakällor än någonsin i folkhälsorapporten. Under året kompletterades sedan den breda rapporten med ytterligare två folkhälsorapporter; om äldre och om funktionshindrade.
Dessutom fördjupades arbetet om ett av länets största folkhälsoproblem, med en folkhälsoenkät om smärta.
CES har också lagt stort fokus på kvinnohälsa. Gynekologiska sjukdomar gör entré i folkhälsorapporten, förlossningar granskas samt gravidas och nyföddas hälsa förekomsten av genital smärta.
Under hösten lanserades en ny version av Folkhälsoguiden. Den har nu ett bredare innehåll och CES samarbetar redaktionellt med Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) och Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning (CHIS).
Sluta-röka-linjen firade 25 år i tobaksavvänjningens tjänst, och bjöd in till nationellt webbinarium.
CES har också arbetat oförtrutet med att bistå Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och kunskapsstyrningen med epidemiologiska kartläggningar för att underlätta planering och prioritering av sjukvården.
Vår produktion i sin helhet omfattar mycket mer än detta. Den hittar du på Folkhälsoguiden (www.folkhalsoguiden.se). Trevlig läsning!
Till sist vill vi på CES tacka våra uppdragsgivare och många samarbetspartners för det spännande och produktiva arbetsåret 2023. För god och jämlik hälsa i Stockholms län.
Uppdrag
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) bidrar till en god och jämlik hälsa för befolkningen i Stockholms län genom kunskapsutveckling och kunskapsspridning. Vi bedriver folkhälsovetenskaplig forskning och utbildning samt strategiskt folkhälsoarbete.
I detta ingår att vi producerar högkvalitativa analyser och policyrekommendationer om hälsoläget i regionen, om orsaker till sjukdom och ohälsa och om hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser. Vi ger också stöd till effektiv resursanvändning och tillämpning av evidensbaserade metoder i vården och andra välfärdsverksamheter.
I Region Stockholms folkhälsopolicy framgår att alla verksamheter ska ”identifiera behov, utveckla ordinarie processer och vidta åtgärder i strävan att uppnå god hälsa och minskade hälsoklyftor i befolkningen”. CES stöttar verksamheterna genom att bidra med kunskapsunderlag, analys och implementeringsstöd. Forskning genomsyrar allt vårt arbete. I policyn framgår också att ”Region Stockholm är en samlande kraft i länets folkhälsoarbete”, och här har CES en viktig roll.
Huvuduppgifter för Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin
- Kartläggning och analys av hälsoläge, behovsanalys och hälsans bestämningsfaktorer.
- Metodutveckling, identifiering, utveckling och anpassning av metoder för hälsofrämjande och förebyggande arbete.
- Utvärdering av riktade hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser, policyförändringar, vårdprogram och riktlinjer.
- Stöd till implementering av policyer, riktlinjer och program inom folkhälsoområdet.
- Expertstöd till den politiska ledningen och tjänstemannaorganisationen inom Region Stockholm på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
- Systematisk kunskapsspridning.
CES enheter
- Enheten för verksamhetsstöd och utveckling
- Enheten för kommunikation
- Sektionen för hälsofrämjande levnadsvanor
- Enheten för hälsoläge och vårdbehov
- Enheten för implementering och utvärdering
- Enheten för psykisk hälsa
- Enheten för SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter)