2 Digitala verktyg täcker nya folkhälsoområden

2023 var året då både nyhetssidan Folkhälsoguiden och webbverktyget Folkhälsokollen tog sig an nya folkhälsoområden, som arbets- och miljömedicin, för att samla regionens kunskap på folkhälsoområdet. Elevhälsoportalen har tagit fram mer användbara och användarvänliga rapporter till kommuner i Stockholms län.

Nya Folkhälsoguiden tar bredare grepp om folkhälsa

I oktober lanserades en ny version av webbplatsen Folkhälsoguiden.

– Nya Folkhälsoguiden har som mål att vara en väg in till kunskap och stöd för folkhälsoarbetet i Stockholms län. Den ska underlätta folkhälsoarbete i länet och kanske också inspirera fler till ett bredare perspektiv på folkhälsa, säger Charlotta Kjellberg, kommunikationschef på Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES), Region Stockholm.

Folkhälsoguiden drivs sedan snart 20 år av CES. Med nylanseringen för webbplatsen följer ett bredare uppdrag i samarbete med Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM) och Centrum för hälsoekonomi, informatik och sjukvårdsforskning (CHIS). Webbplatsen omfattar nu fler ämnesområden, som arbetsmiljö och arbetsmiljöhälsa, boende och närmiljö och suicidprevention.

– Vi har fördjupat samarbetet med våra systercentrum så att Folkhälsoguiden verkligen blir en guide till regionens olika folkhälsoområden, till webbverktyg, utbildningar, rapporter och andra källor till kunskap inom folkhälsa, säger Charlotta Kjellberg.

"Nya Folkhälsoguiden har som mål att vara en väg in till kunskap och stöd för folkhälsoarbetet i Stockholms län. Den ska underlätta folkhälsoarbete i länet och kanske också inspirera fler till ett bredare perspektiv på folkhälsa."

Charlotta Kjellberg, kommunikationschef på CES. 

imagemgffk.png

Vänder sig till alla som kan påverka folkhälsan

Folkhälsoguiden vänder sig främst till personer som antingen arbetar direkt med folkhälsofrågor i Stockholms län eller som har möjlighet att påverka folkhälsan, till exempel politiker och tjänstemän inom region, kommun och stat – eller som medarbetare inom vård och omsorg, skola och intresseorganisationer.

Under webbplatsens ämnesområden presenteras relevanta webbverktyg, kunskapsbanker och större projekt. Webbplatsen uppdateras även fortsättningsvis kontinuerligt med nyheter om folkhälsa. På webbplatsen går även att anmäla sig till aktuella utbildningar och nätverksträffar samt läsa och ladda ner rapporter och informationsmaterial om folkhälsa.

 – Nya Folkhälsoguiden erbjuder ett bibliotek över publikationer där du kan filtrera på ämnesområden och fritextsöka. Vi hoppas att det blir lättare att hitta information, säger Charlotta Kjellberg.

 

170 000 sidvisningar

hade Folkhälsoguiden under år 2023.

75 000 unika besökare

tog del av Folkhälsoguiden under 2023.

3 700 läsare

tog del av CES mest lästa artikel på Folkhälsoguiden under 2023.

Nyheter om rökning och om psykisk hälsa engagerar

De fyra mest lästa nyheterna på Folkhälsoguiden under 2023 rörde psykisk hälsa eller rökning.

 

Folkhälsokollen ett verktyg i ständig utveckling

Folkhälsokollen utvecklas ständigt och under 2023 har hälsoområdet miljöhälsa tillkommit. 

Miljöhälsa visar data om hur invånarnas hälsa påverkas av olika miljöfaktorer och fokuserar på faktorer i omgivningsmiljön, som luftkvalitet, trafikbuller och grönområden, påverkar människors välbefinnande och hälsa.  

Hälsoområdet har tagits fram i samarbete med systercentrat Centrum för arbets- och miljömedicin inom Region Stockholm. 

 – CES och CAMM jobbar tillsammans på många olika sätt eftersom även arbetsmiljö och miljöhälsa är viktiga delar av folkhälsa. Med hjälp av CAMM:s expertis har vi kunnat lägga till området miljöhälsa. Detta område innehåller fyra hälsoindikatorer till att börja med, men kommer att utvecklas vidare de kommande åren, säger Vicky Bartelink, projektledare för Folkhälsokollen. 

Satsningen på Folkhälsokollen är en del i ett länsgemensamt uppdrag där ett av målen är att utveckla en gemensam struktur som gör det möjligt att följa upp hälsoskillnader och bestämningsfaktorer för hälsa på så små geografiska områden som möjligt.

"CES och CAMM jobbar tillsammans på många olika sätt eftersom även arbetsmiljö och miljöhälsa är viktiga delar av folkhälsa."

Vicky Bartelink, projektledare för Folkhälsokollen och biträdande enhetschef för  CES enhet för hälsoläge och vårdbehov.

blobid1.png

Instruktionsfilm visar hur verktyget kan användas

Under hösten tog Folkhälsokollen fram en instruktionsfilm för webbverktyget.  Filmen ger en instruktion till hur användaren med Folkhälsokollens webbverktyg kan få en överblick över folkhälsan i Stockholms län. 

Den visar även de alternativ som finns för att visualisera data samt hur informationen kan delas och sparas ner för användas i presentationer och liknande. 

Folkhälsokollen vänder sig främst till beslutsfattare och tjänstemän på regional och kommunal nivå samt till vårdpersonal och medarbetare inom Region Stockholm. Verktyget är dock öppet för alla som är intresserade av att få koll på hälsoläget i Stockholms län. 

3 500 unika besökare

tog del av Folkhälsokollen under 2023.

57 personer

anmälde sig under 2023 till workshop om att använda Folkhälsokollens webbverktyg.

 

Elevhälsorapporter hjälper skolor att prioritera hälsofrämjande insatser

Elevhälsoportalen hjälper skolor och förskolor att arbeta hälsofrämjande och förebyggande i skol- och förskolemiljön. Ett av stegen i Elevhälsoportalens arbetsmodell för skolan handlar om att kartlägga elevernas hälsa. En gång om året skickar Elevhälsoportalen elevhälsorapporter till kommuner för att möjliggöra prioritering av insatser i det hälsofrämjande arbetet. 

Syftet med elevhälsorapporterna är att 

  •  beskriva hur elevernas hälsa ser ut på skolnivå inom olika hälsoområden 
  • beskriva hur kommunens resultat förhåller sig till genomsnittet för deltagande kommuner och enskilda aktörer 

    och att genom punkterna ovan: 

  • utgöra ett underlag för prioritering av insatser i det hälsofrämjande arbetet på skol- och kommunnivå. 

Har avtal med 19 av 26 kommuner i Stockholms län

Elevhälsorapporterna bygger på de enkäter som elever i årskurs 4, 7 eller 8 i grundskolan, samt i år 1 på gymnasiet, besvarar inför hälsobesöket hos skolsköterskan. Elevhälsoportalen får in elevhälsodata från enkäterna från de kommuner i länet där man slutit avtal med om utlämning av elevhälsodata. I nuläget finns sådana avtal med 19 av 26 kommuner i Stockholms län. Kommunerna levererar då elevhälsodata för samtliga kommunala skolor. Det innebär att Elevhälsoportalen får in data för mellan 81–84 procent av alla elever i länet, beroende på årskurs. 

 – Rapporterna sammanfattar hälsoläget på skol- och kommunnivå, uppdelat per kön och årskurs, och kan därför vara ett bra underlag för det hälsofrämjande arbetet, säger Nadja Grees, projektledare för Elevhälsoportalen, samt biträdande chef vid sektionen för hälsofrämjande levnadsvanor, CES.

Elevhälsorapporterna har genomgått stora förändringar från hösten 2022 till våren 2024, i syfte att göra dem så användbara och användarvänliga som möjligt. 

 – Tanken med det nya formatet på elevhälsorapporterna är att de ska vara så enkla och pedagogiska uppbyggda som möjligt, för att på så sätt maximera användbarheten för skolorna och kommunerna i länet, säger Nadja Grees.

"Webbinarierna som vi anordnar om elevhälsorapporterna är väldigt uppskattade. Förutom samordnare på kommunnivå brukar skolsköterskor och ibland även skolläkare och kuratorer delta."

Nadja Grees, projektledare för Elevhälsoportalen och biträdande chef vid CES sektion för hälsofrämjande lenadsvanor.

imagel68t.png

Erbjuder webbinarium om rapporterna 

I samband med att elevhälsorapporterna skickas ut, erbjuder Elevhälsoportalen kommunerna ett webbinarium som syftar till att ge stöd i att tolka resultaten i elevhälsorapporten, beskriva hur elevhälsodata samlas in och bearbetas samt hur rapporten är tänkt att användas. Under 2023 tackade i stort sett alla kommuner ja.  

 – Webbinarierna som vi anordnar om elevhälsorapporterna är väldigt uppskattade. Förutom samordnare på kommunnivå brukar skolsköterskor och ibland även skolläkare och kuratorer delta, säger Nadja Grees.

269 personer

anmälde sig till Elevhälsoportalens webbinarium om ungas tobaks- och nikotinbruk och hälsofrämjande arbete i skolan i maj 2023.

42 500 sidvisningar

hade Elevhälsoportalen under 2023.

Läs mer

Välkommen till Folkhälsoguiden

Webbplatsen för dig som kan påverka folkhälsan i Stockholms län.

Miljöhälsa nytt folkhälsoområde på Folkhälsokollen

Det nya folkhälsoområdet Miljöhälsa sätter fokus på den miljörelaterade folkhälsan i Stockholms län.

Bild ur filmen

Lär dig använda Folkhälsokollen

Se instruktionsfilmen om hur du kan använda Folkhälsokollens webbverktyg för att få överblick över folkhälsan i Stockholms län. 

Elevhälsoportalen logotyp

En hjälp i det hälsofrämjande arbetet i förskolor och skolor

Webbverktyget som hjälper förskolor och skolor att arbeta hälsofrämjande. 

Mat och hälsa ur ett folkhälsoperspektiv

Ett stöd för den som arbetar med att främja hälsosamma matvanor.

Utvecklar skolmåltiden med helhetsperspektiv

Kostnadsfritt verktyg hjälper skolor att utveckla måltidens kvalitet – ur ett helhetsperspektiv!