Elevhälsoportalen hjälper skolor och förskolor att arbeta hälsofrämjande och förebyggande i skol- och förskolemiljön. Ett av stegen i Elevhälsoportalens arbetsmodell för skolan handlar om att kartlägga elevernas hälsa. En gång om året skickar Elevhälsoportalen elevhälsorapporter till kommuner för att möjliggöra prioritering av insatser i det hälsofrämjande arbetet.
Syftet med elevhälsorapporterna är att
- beskriva hur elevernas hälsa ser ut på skolnivå inom olika hälsoområden
- beskriva hur kommunens resultat förhåller sig till genomsnittet för deltagande kommuner och enskilda aktörer
och att genom punkterna ovan:
- utgöra ett underlag för prioritering av insatser i det hälsofrämjande arbetet på skol- och kommunnivå.
Har avtal med 19 av 26 kommuner i Stockholms län
Elevhälsorapporterna bygger på de enkäter som elever i årskurs 4, 7 eller 8 i grundskolan, samt i år 1 på gymnasiet, besvarar inför hälsobesöket hos skolsköterskan. Elevhälsoportalen får in elevhälsodata från enkäterna från de kommuner i länet där man slutit avtal med om utlämning av elevhälsodata. I nuläget finns sådana avtal med 19 av 26 kommuner i Stockholms län. Kommunerna levererar då elevhälsodata för samtliga kommunala skolor. Det innebär att Elevhälsoportalen får in data för mellan 81–84 procent av alla elever i länet, beroende på årskurs.
– Rapporterna sammanfattar hälsoläget på skol- och kommunnivå, uppdelat per kön och årskurs, och kan därför vara ett bra underlag för det hälsofrämjande arbetet, säger Nadja Grees, projektledare för Elevhälsoportalen, samt biträdande chef vid sektionen för hälsofrämjande levnadsvanor, CES.
Elevhälsorapporterna har genomgått stora förändringar från hösten 2022 till våren 2024, i syfte att göra dem så användbara och användarvänliga som möjligt.
– Tanken med det nya formatet på elevhälsorapporterna är att de ska vara så enkla och pedagogiska uppbyggda som möjligt, för att på så sätt maximera användbarheten för skolorna och kommunerna i länet, säger Nadja Grees.
"Webbinarierna som vi anordnar om elevhälsorapporterna är väldigt uppskattade. Förutom samordnare på kommunnivå brukar skolsköterskor och ibland även skolläkare och kuratorer delta."
Nadja Grees, projektledare för Elevhälsoportalen och biträdande chef vid CES sektion för hälsofrämjande lenadsvanor.
Erbjuder webbinarium om rapporterna
I samband med att elevhälsorapporterna skickas ut, erbjuder Elevhälsoportalen kommunerna ett webbinarium som syftar till att ge stöd i att tolka resultaten i elevhälsorapporten, beskriva hur elevhälsodata samlas in och bearbetas samt hur rapporten är tänkt att användas. Under 2023 tackade i stort sett alla kommuner ja.
– Webbinarierna som vi anordnar om elevhälsorapporterna är väldigt uppskattade. Förutom samordnare på kommunnivå brukar skolsköterskor och ibland även skolläkare och kuratorer delta, säger Nadja Grees.
269 personer
anmälde sig till Elevhälsoportalens webbinarium om ungas tobaks- och nikotinbruk och hälsofrämjande arbete i skolan i maj 2023.
42 500 sidvisningar
hade Elevhälsoportalen under 2023.