CES modell för implementering

Det finns faktorer som har särskild betydelse för en effektiv implementering och som man bör ta hänsyn till när man planerar en implementering för att öka möjligheten till att den lyckas.

Modellens grunder 

I sex korta filmer förklarar CES medarbetare modellens olika delar och hur den leder till fungerande nya arbetssätt. Se filmerna, länk finns till höger eller i nederkant på sidan.

Vetenskapligt underlag

Utbildningarna Metodstödet i implementering för arbetsgrupper och Metodstödet i implementering för faciliterare bygger huvudsakligen på Behaviour Change Wheel som tagits fram av Michie m.fl. (2011) och på A checklist for identifying determinants of practice av Flottorp m.fl. (2013) och Theoretical Domains Framework (TDF) av Cane m.fl. (2012).

Metodstödet i implementering för arbetsgrupper har utvärderats och resultaten har publicerats i den vetenskapliga artikeln Building implementation capacity (BIC): a longitudinal mixed methods evaluation of a team intervention av Mosson m.fl. (2019).

Metodstödet i implementering för faciliterare har utvärderats och resultaten har publicerats i den vetenskapliga artikeln A longitudinal mixed methods evaluation of a facilitation training intervention to build implementation capacity av Costea m.fl. (2024).

Arbetshäfte för implementering

Ladda ner arbetshäftet Metodstöd i implementering för arbetsgrupper och arbetshäftet Metodstödet i implementering för faciliterare, dessa används under utbildningarna.

Metodstöd i implementering för arbetsgrupper (pdf)

Metodstöd i implementering för faciliterare (pdf)

 

Verktyg för anpassning av implementeringsmetoder

Metoderna för implementering passar inte alltid in i den lokala miljön och då behöver de anpassas. Som stöd i en sådan process finns CES Verktyg för anpassningar och följsamhet av evidensbaserade metoder. Syftet med verktyget är att göra det tydligt vad i metoden som har anpassats och som därmed skiljer sig från den ursprungliga metoden.

Verktyget består av två delar: en checklista och en användarmanual till checklistan. Checklistan kan laddas ner som pdf eller som ett word-dokument för egna anteckningar.

Manual - Verktyg för anpassningar och följsamhet av evidensbaserade metoder

Ladda ner manualen Verktyg för anpassningar och följsamhet av evidensbaserade metoder.

Användarmanual (pdf)

Checklista för anteckningar (word)

 

Kontakt

Kontakta enheten för implementering på e-post: implementering.slso@regionstockholm.se.

 

 

Filmer om implementeringsmodellen

Introduktion

Beskriv det ni vill uppnå

Tydliggör målbeteende

Analysera behov

Välj implementeringsstrategier

Följa upp målbeteende

Senast ändrad 2024-12-10